I 1954 startet Emil Olsen, Godtfred Karlsen og Sigleif Andreassen planleggingsarbeidet med å få vannverk til bygda. Det ble da dannet et andelslag hvor alle i bygda som ville ha innlagt vann kunne tegne seg som andelshavere. Det var enkelte som ikke ville være med i starten, men er tilknyttet i ettertid.

Andelskapitalen er fordelt på andeler á kr. 100,00. Medlemmene måtte tegne minst 4 andeler pr. husstand. Var det flere husstander i samme hus måtte huseier tegne 4 andeler pr. husstand. For at Kiby Vannverk A/L kan dannes må minst 100 andeler være tegnet.

For tilknytning til hovedledning betales en engangsavgift for hver husstand kr.100,00, for fiskebruk industrielle anlegg, anstalt-husholdninger, skoler o.l. kr.200,00.

 Oversikten over andelshavere ble grunnlaget for å søke om penger til oppstart.

Det ble tatt opp to lån på til sammen kr. 260,000,00. Et lån i Landbruksdepartementet og et i Fiskeridepartementet.      

 

Vinteren 1955 og 1956 ble det satt i gang med sysselsettingsmidler både med vann og kloakk med start i fjæra.

Grøfta fra fjæra og opp til riksveien ble gravd for hånd, det samme gjelder fra kummen nord for Rennebakken (ved Rudolf) og til målehuset (ved Ragnfrid). Det samme gjelder også grøfta vest for Lille-elva til Rikard Johnsen.

I 1957 fikk firma H. Hatle anbudet på grøfta opp til Sjåbuselva også demningen og vannhuset. I løpet av året kom vannet ned til bygda. Harry Baumann var med på arbeidet hos Hatle. Han var da 14-15 år.

Den siste utbygninga på vannledningen til de siste husene innover i bygda kom i 1961. Da hadde de siste andelshaverne blitt tilknyttet vannledningen.

Rørleggingsanbudet hadde rørlegger Arvid Karlsen og arbeidet ble utført av Sigleif Andreassen og Rudolf Pedersen.

Den store septiktanken ved Eliseussen huset ble støpt i 1961 men ble ikke tatt i bruk før i 1980 årene. Arbeidet ble da utført av Roy Søfting og Arne Karsen.

I 1978 -79 oppstod det lekkasje i hoved-demningen hvor det ble støpt vegg på innsiden av demningen. Det var entreprenør Alf Mietinen som utførte arbeidet.

Det første UV-anlegget ble montert opp i 1982. Pumpestasjonen var da satt opp av Vadsø kommune i 1978-79 som da driftet flyplassen. Dette ble gjort på grunn av dårlig trykk til flyplassen. Måtte til Vadsø for å fylle opp tankene på brannbilene.